Terug
Gepubliceerd op 27/02/2025

2025_MV_00014 - Mondelinge vraag van raadslid Femke Ringoot: Ongeoorloofde afwezigheden in het onderwijs

Gemeenteraad
ma 24/02/2025 - 20:00 raadzaal stadhuis, derde verdieping
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Filip Anthuenis, voorzitter/burgemeester; Filip Liebaut, 1° Schepen; Claudine De Waele, 2° Schepen; Marjoleine de Ridder, 3° Schepen; Sabine Van Rysselberghe, 4° Schepen; Stijn Deschepper, 5e schepen; Sarah Poppe, 6° schepen; Peter De Bock, 7° schepen; Jan Cools, 8° schepen; Stefan Walgraeve, 9° Schepen; Nina Van der Sypt, raadslid; Johan Van Havermaet, Raadslid; Robby De Caluwe, raadslid; Lena Van Boven, Raadslid; Marina Van Hoorick, raadslid; Marjon Thienpondt, Raadslid; Bjorn Rzoska, Raadslid; Lut van de Vijver, raadslid; Koen Mertens, raadslid; Philippe Van Streydonck, Raadslid; Ron Van Kersschaver, Raadslid; Manu Diericx, Raadslid; Marijke Duyck, Raadslid; Philip De Visscher, Raadslid; Eddy Van Bockstal, Raadslid; Marita Macharis, Raadslid; Patrick Daeyaert, Raadslid; Alexander Van Hoecke, raadslid; Christine Vervaet, raadslid; Nick Bonnaerens, raadslid; Annick Maes, raadslid; Senna Poppe, raadslid; Sari Sezer, raadslid; Femke Ringoot, raadslid; Norbert Boone, raadslid; Benjamin Jacobs, raadslid; Didier Mbuyu, raadslid; Steven Verbeke, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Marjolein Tollenaere, Algemeen Directeur wnd.

Secretaris

Steven Verbeke, Algemeen Directeur

Voorzitter

Filip Anthuenis, voorzitter/burgemeester
2025_MV_00014 - Mondelinge vraag van raadslid Femke Ringoot: Ongeoorloofde afwezigheden in het onderwijs 2025_MV_00014 - Mondelinge vraag van raadslid Femke Ringoot: Ongeoorloofde afwezigheden in het onderwijs

Motivering

Indiener(s)

Femke Ringoot

Gericht aan

Filip Anthuenis

Tijdstip van indienen

vr 21/02/2025 - 10:09

Toelichting

Probleemstelling:

Helaas, traditioneel genoeg, na nieuwjaar merkt men op alle scholen, ongeacht welk net of onderwijsniveau, dat er meer kinderen worden aangemeld het CLB omdat men een aantal B-codes heeft verzameld. B-codes zijn het aantal halve dagen ongewettigde afwezigheden. Wij verwijzen hierbij naar de Vlaamse regelgeving over afwezigheidsbeleid in het onderwijs. Ergens ook “logisch” want voor die B-codes vallen, zijn andere manieren om ongeoorloofde afwezigheden alsnog te wettigen, uitgeput. Dit heeft verstrekkende gevolgen:

Op leerling niveau: meer kans op schooluitval en ongekwalificeerde uitstroom. De veelvuldige afwezigheden zorgen ervoor dat leerlingen zaken moeten inhalen, waardoor de leerling, door het bos de bomen niet meer ziet en nog vaker (ongeoorloofd) afwezig is in de klas. Leerlingen hebben ook de ervaring dat men bij terugkomst, niet thuishoort in de klasgroep (groepsdynamiek).

Op ouderniveau: ouders verliezen het deel “studietoelage” binnen hun groeipakket en dit zelfs met terugwerkende kracht. Dit is een zeer aanzienlijk bedrag. Al zeker als je meerdere kinderen hebt die in hetzelfde bedje ziek liggen.

Op klas- en schoolniveau: Voorgenoemde inhaalbeweging vraagt een extra inspanning van de leerkracht (toetsen, taken, lesinhoudelijk). Maar ook op school zorgt dit voor extra organisatorische inspanningen die moeten worden geleverd. Wanneer moeten die toetsen afgenomen worden, zonder dat de leerling nog meer lessen mist? Ook de klasdynamiek heeft hieronder fel te lijden.

Op niveau van de CLB’s: Het is een open deur intrappen wanneer hier gesteld wordt dat de CLB’s overbevraagd worden. Dit is zeker en vast ook het geval bij het aantal aanmeldingen in het kader van meer dan 5 B-codes. Een vermindering van het aantal aanmeldingen met daarbovenop een mogelijke spreiding van die aanmelding kan de druk op CLB’s verlagen.

Op niveau van de (huis)artsen: Deze kunnen druk ervaren om een attest te schrijven. Het schrijven van een dixit-attest, dat leidt tot een B-code, kan zorgen voor een verstoorde dokter-patiënt verhouding, is de redenering. Of men is niet op de hoogte van de mogelijkheid om een dixit-attest uit te schrijven.

Voorstel: Lokeren helpt mee de stroom te stoppen, nog voor die begint te vloeien.

In de strijd tegen spijbelen hebben scholen een heel goed en uitgestippeld beleid, net zoals de CLB’s. We geven ook erkenning aan de overbevraagde brugfiguren, wiens kernopdracht niet ligt bij de spijbelproblematiek, en de dienst Onderwijs in zijn geheel. Maar lokaal kunnen we hen, en bij uitbreiding de Lokerse leerling, nog een extra steun in de rug geven.

Preventie en sensibilisering, het werkt.

De Vooruit fractie stelt het volgende voor:

1. Informeer alle Lokerse ouders van schoolgaande kinderen op een duidelijke en laagdrempelige manier over het Vlaams afwezigheidbeleid in het onderwijs, en de eventuele gevolgen/maatregelen bij overtreden via de verschillende communicatiemiddelen van de Stad.

2. Een gerichte campagne naar artsen over het Vlaams afwezigheidsbeleid en de optie om dixit-attesten te schrijven. Door sneller leerlingen te detecteren die ongeoorloofd afwezig zijn, kunnen betrokken actoren zoals het CLB eerder ingrijpen, en de kar doen keren.

3. Actief werk maken van de aanwerving van een aanklampend werkende en specifieke spijbelcoach die ressorteert binnen onze lokale dienst Onderwijs.