Artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Artikel 304 §3 van het Decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Raadslid Manu Diericx bezorgt per mail op dinsdag 10 december 2024 een tijdig toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur om te agenderen op de gemeenteraad van maandag 16 december 2024:
De gemeenteraad is bevoegd om adviesraden op te richten en in te richten. Andere wetten en/ of decreten kunnen de oprichting van een adviesraad wel opleggen zoals bij de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (GECORO) en de jeugdraad.
De reglementering rond deze adviesraden kan geheel vrij worden ingevuld door de gemeenteraad. De gemeenteraad is wel decretaal verplicht om een beleid te voeren op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen. Het installeren en reglementeren van adviesorganen zoals de adviesraden behoort tot de mogelijkheden om dit te bewerkstelligen en gebeurt in heel wat gemeenten.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de adviesraden te herwaarderen en hun werking te promoten.
Raadslid Manu Diericx bezorgt per mail op dinsdag 10 december 2024 een tijdig toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur om te agenderen op de gemeenteraad van maandag 16 december 2024.
Raadslid Diericx meldt dat:
"In Lokeren werden diverse adviesraden opgericht. Sommigen werden reeds hernoemd of hervormd. Op dit ogenblik bestaan er - op papier - 13 adviesraden:
- Culturele Raad
- Mondiale Raad
- Jeugdraad
- Lokaal Overleg Kinderopvang
- Omgevingsraad
- Ouderenraad
- Raad voor Lokale Economie
- Raad voor Toerisme
- Raad voor Feestelijkheden
- Raad voor Land- en Tuinbouw
- Sportraad
- Verkeersraad
- Welzijnsraad
Deze adviesraden bestaan uit vaste leden (burgers) en een aantal politieke vertegenwoordigers van de fracties. Al deze raden hebben hun eigen statuut of reglement. De frequentie en manier van vergaderen, de stemmodaliteiten, de werkwijze en samenstelling verschillen hierdoor enorm.
Dat heeft ook gevolgen voor het beleid. Daar waar sommige adviesraden er in slagen om zich te laten horen en te wegen op het beleid, komen andere adviesraden eigenlijk weinig tot nooit samen en hebben ze al jaren geen adviezen meer uitgebracht. Op die manier dreigt een participatie-elite te ontstaan van mondige burgers die wél hun weg vinden naar het beleid, terwijl heel wat andere Lokeraars niet betrokken worden.
De grote verschillen worden ook erg zichtbaar voor wie de pagina’s van de respectievelijke adviesraden op de website van de stad bekijkt. Bij sommige adviesraden is er géén contactpunt, géén samenstelling en informatie over de werking beschikbaar. Burgers met een gezonde interesse in een bepaald beleidsdomein komen zo van een kale reis terug.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een traject op te starten om adviesraden te herwaarderen en meer uniformiteit in het beleid te brengen.
Adviesraden zijn van primordiaal belang ter versterking van democratische besluitvorming. Zij zijn en blijven een absolute meerwaarde om vanuit het oogpunt van de burger een raadplegende en uiteindelijk raadgevende functie te vervullen. De ambitie van het Lokerse beleid moet er in bestaan om in de besluitvorming zo veel mogelijk diverse perspectieven mee te nemen. De Lokeraar verdient een volwaardige stem in het bestuur, dit om het politieke gebeuren te versterken en de interesse in onze gemeentelijke politiek aan te wakkeren.
Er zijn vier uitgangspunten bij een goede werking van adviesraden.
Beroep doen op deskundigheid
Adviesraden werken met mensen uit het veld of met mensen met een gezonde interesse of engagement voor een bepaald thema. De deskundigheid van deze personen gebruiken is nuttig om het beleid aan te vullen en te voorzien van een andere invalshoek.
Versterking van de representativiteit
Het is en blijft de taak van adviesraden om Lokeraars te vertegenwoordigen en meningen samen te brengen richting het beleid. Het draagvlak van diverse beslissingen vergroot door aanbevelingen in rekening te brengen bij de finale besluitvorming.
Versterken van en vertrouwen in democratie en participatie
Adviesraden betrekken vergroot de participatie van burgers in het lokale bestuur en dient als opstap naar verder politiek engagement. In een sterke democratie kunnen burgers actief meedenken en adviseren. Door adviezen van externen in te winnen toont een bestuur ook rekening te houden met andere subjectieve of objectieve meningen waardoor de burger kan vertrouwen in het bestuur, participatie en de democratie. Transparantie is het codewoord.
Bevorderen van innovatie, creativiteit en nieuwe dynamieken
Nieuwe ideeën en creatieve aanvullingen zijn een meerwaarde bij het vormen en luisteren naar adviesraden. Er ontstaan nieuwe dynamieken die niet in het vaste politieke gestel ontstaan. Innovatieve regelgeving en specifieke bekommernissen kunnen geuit worden door de diverse leden van een adviesraad ter ondersteuning van het bestuur van Lokeren.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een traject op te starten met de volgende doelstellingen:
Zo wil het stadsbestuur komen tot een aantal minimale voorwaarden waar de werking van een adviesraad aan moet voldoen. Zo valt van een adviesraad te verwachten dat ze antwoorden op vragen van burgers en het beleid, dat er een minimale vergaderagenda is, en dergelijke meer.
Daartoe wordt een kernachtig en minimaal reglement opgesteld omtrent de rol én de werking van de Lokerse adviesraden."
Artikel 21 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het agendapunt werd ingediend conform artikel 3 §1 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.
De gemeenteraad beslist een traject op te starten ter versterking van de rol en het bereik van de adviesraden in Lokeren. Daarbij worden de adviesraden maximaal betrokken. Dit traject mondt uit in een kernachtig kader met voorwaarden waaraan alle adviesraden voldoen, de manier waarop adviesraden in de toekomst zullen worden betrokken bij het beleid en een evaluatie van de huidige werking van de adviesraden. Dit kader en het voorstel van reglement wordt opnieuw ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.