Conform het decreet lokaal bestuur art. 161 is de gemeenteraad bevoegd voor de vaststelling van de personeelsformatie van het stadspersoneel.
Er wordt voorgesteld om:
Voor de dienst IDPBW en noodplanning wordt tevens een formatiewijziging voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn van 26.02.2024.
Dit voorstel werd voorgelegd :
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de goedkeuring van de aanpassing personeelsformatie.
Binnen de organisatie worden een aantal noden op vlak van personeelsinzet vastgesteld:
De huidige preventieadviseur gaat in de loop van 2025 met pensioen.
Er wordt evenwel een tekort ervaren in de personeelsbezetting, in verhouding tot de grootte van onze organisatie, voor een correcte aanpak van een aantal essentiële zaken uit de Codex over van het welzijn op het werk Boek II, Titel 1, artikels II.1-4, II. 1-5 en II.1-6.
Bovendien zal de takenlast van de dienst door de samenvoeging met de gemeente Moerbeke op termijn gevoelig uitbreiden. De gemeente Moerbeke beschikt momenteel namelijk niet over een eigen preventiedienst, maar doet – tijdelijk tot aan de fusie – een beroep op externe ondersteuning van Securex voor een aantal taken. In praktijk voldoet deze ondersteuning niet om tot een volwaardige werking te komen.
Bijgevolg worden een aantal wijzigingen voorgesteld aan de personeelsformatie.
Sector omgeving
Er wordt voorgesteld om de personeelsformatie van de sector omgeving uit te breiden met 1 fte bestuursmedewerker omgeving B1-B2-B3 (contractueel), en dit ter ondersteuning van de werking in de gemeente Moerbeke.
Aangezien zowel het team stedenbouw als het team milieu omgevingsvergunningen afleveren, en zij in de praktijk meer en meer als één team werken, is het aangewezen om deze twee teams ook in het organogram samen te voegen tot één team, nl. team omgeving.
Dienst preventie en noodplanning
Momenteel is de functie van preventieadviseur in de personeelsformatie ingeschaald op A4a-A4b. Deze inschaling resulteerde uit de eerdere omvorming van de functie van 'stadsingenieur' A4a-A4b naar 'preventieadviseur-ambtenaar noodplanning' op hetzelfde niveau. Dit niveau werd immers behouden omwille van het niveau waarin de titularis eerder was aangesteld, nl. de algemeen coördinator stadsmagazijn (uitdovende functie), die ambtshalve herplaatst werd, nl. naar de functie van preventieadviseur-ambtenaar noodplanning.
Bij het vrijkomen in de toekomst van de functie van preventieadviseur – ambtenaar noodplanning, is het aangewezen deze functie zoals voorheen opnieuw te voorzien op niveau A1a-A2a-A3a, en ook niet langer statutair maar contractueel. Er wordt bijgevolg voorgesteld om 1 fte preventieadviseur-ambtenaar noodplanning statutair A4a-A4b om te zetten naar preventieadviseur – ambtenaar noodplanning contractueel A1a-A2a-A3a (met overgangsregeling voor de huidige titularis)
Om een antwoord te bieden op het voormeld geschetste personeelstekort binnen de huidige en toekomstige werking van de dienst, wordt ook een uitbreiding van de personeelsformatie OCMW voorgesteld (cfr. raad voor maatschappelijk welzijn d.d. 26.02.2024).
Er wordt bovendien voorgesteld om in het organogram de dienstbenaming "preventie en noodplanning" te wijzigen naar “IDPBW en noodplanning” (Interne dienst voor preventie en bescherming op het werk).
Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 07.12.2007, zoals later gewijzigd, houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
De gemeenteraad verleent goedkeuring om
Rekening houdend met de hiervoor genomen beslissingen, keurt de gemeenteraad de aanpassingen aan de personeelsformatie, zoals laatst gewijzigd bij zijn beslissing van 18.12.2023, goed en stelt ze vast zoals bijgevoegd.