Artikel 134 van de nieuwe gemeentewet voorziet dat bij een onvoorziene gebeurtenis waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners de burgemeester hiervoor een politieverordening kan maken. Deze verordening vervalt indien zij niet door de gemeenteraad in de eerstvolgende vergadering wordt bekrachtigd.
Artikel 63 van het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de burgemeester naast zijn bevoegdheden voor de uitvoering van de politiewetten, politiedecreten, politieverordeningen, politiereglementen en politiebesluiten, voor de bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en voor dringende politieverordeningen bevoegd is voor de uitvoering van de wetten, de decreten en de uitvoeringsbesluiten van de federale overheid, het gewest of de gemeenschap tenzij die bevoegdheid uitdrukkelijk aan een ander orgaan van de gemeente is opgedragen. De burgemeester informeert de gemeenteraad over de wijze waarop hij die bevoegdheid uitoefent als die daarom verzoekt.
Agentschap Zorg en gezondheid meldde via mail van 15 juli 2024 dat bij een visuele controle van de recreatievijver van de Turfakkersbeek te Lokeren op 15 juli een bloei van cyanobacteriën (blauwalg) werd vastgesteld. Een positief analyseverslag van 15 juli 2024 bevestigde de aanwezigheid van blauwalgen. Op 17 juli werd door de Burgemeester dan ook een zwem - recreatieverbod ingesteld.
Agentschap Zorg en gezondheid meldde via mail van 16 augustus 2024 dat tijdens de visuele controle en microscopisch onderzoek van de recreatievijver werd vastgesteld dat de drijflaag uit de volledige vijver verdwenen was. In navolging van de opvolgingsprocedure werd er door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op 13 augustus 2024 een monstername voor de bepaling van toxines uitgevoerd. Uit de analyseresultaten blijkt dat de gezondheidskundige advieswaarde van 8 µg/l microcystines, op het ogenblik van de monstername, niet overschreden werd. Agentschap Zorg en gezondheid geeft advies tot opheffing van het recreatieverbod.
Omdat de drijflaag verdwenen is en het toxinegehalte onder de gezondheidskundige advieswaarde ligt kan het eerder opgelegde recreatieverbod worden opgeheven. Het waarschuwingsbord met de vermelding "Recreatieverbod" kan verwijderd worden.
Het opheffen van het recreatieverbod moet gestaafd worden met een officieel besluit van de burgemeester.
Omdat cyanobacteriën de eigenschap bezitten om zich verticaal in de waterkolom te verplaatsen en de aanwezigheid van een drijflaag dikwijls afhankelijk is van de stroming of windrichting adviseert Zorg en Gezondheid om gedurende het volledige seizoen de recreanten preventief te informeren over de mogelijke risico's van cyanobacteriën door het plaatsen van publieksinformatie ter hoogte van de recreatiezone.De milieukwaliteitsnormen voor zwemwater zoals bepaald in Vlarem II.
§1 Het zwem - en recreatieverbod op de Turfakkersbeek (zeilput H. Geestmolenstraat) te Lokeren, ingesteld op 17/7/2024, op te heffen.
§2 Het waarschuwingsbord mag verwijderd worden.
De exploitant plaatst t.h.v. de recreatiezone best publieksinformatie met min. volgende informatie:
Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer cyanobacteriën woekeren. Cyanobacteriën zijn bacteriën, ook wel eens blauwalgen genoemd, die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. Als deze laag dikker wordt en de algen dichter op elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er massaal gifstoffen (toxines) vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, zoals watervogels (eenden en ganzen) en vissen, maar ook mensen kunnen worden aangetast.
Omwille van mogelijke gezondheidsrisico's is het dus beter om niet te zwemmen, te baden of aan waterrecreatie te doen in water waarin blauwalgen voorkomen.
Symptomen bij de mens zijn: een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel kan best de huisarts worden geconsulteerd.
Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor. Kleine kinderen echter zijn kwetsbaarder door hun lager lichaamsgewicht en hun sneller metabolisme, maar vooral omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die altijd met open bek zwemmen.
Richtlijnen voor waterrecreanten:
De exploitant wordt ook gewezen op volgend aandachtspunt:
- de volledige vijver moet minstens wekelijks op de aanwezigheid van cyanobacteriën gecontroleerd worden. De bevindingen moeten zorgvuldig worden genoteerd en opgevolgd.
Indien een bloei van cyanobacteriën wordt waargenomen, moet de exploitant dit zo snel mogelijk melden aan de VMM en Zorg en Gezondheid. Ook het voorkomen van dode vissen of watervogels moet worden gemeld. Dode dieren moeten zo snel mogelijk uit het water verwijderd worden.