Artikel 41 °9 van het decreet Lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Gecoördineerd door het Lokaal OverlegPlatform gelijke onderwijskansen secundair onderwijs Lokeren (LOP) en in nauwe samenwerking met het lokaal bestuur wordt er voorafgaand aan de inschrijvingsperiode voor het gewoon secundair onderwijs gewerkt met aanmeldingen. Op 1 september 2022 trad een nieuw inschrijvingsdecreet in werking in het gewoon onderwijs voor de inschrijvingen vanaf het schooljaar 2023-2024 en volgende. In dit nieuwe decreet kan gekozen worden om voor een of meer van de scholen voorrang te verlenen aan een of meerdere ondervertegenwoordigde groepen. Een ‘ondervertegenwoordigde groep’ is een groep die relatief ondervertegenwoordigd is in de school ten aanzien van een referentiepopulatie. Deze voorrang kan toegepast worden per capaciteitsniveau (voor 1A en/of voor 1B), voor maximaal 20% van de capaciteit.
Het LOP wenst de beslissing genomen in het voorgaand schooljaar inzake de ondervertegenwoordigde groepen nl. om geen voorrang te verlenen aan ondervertegenwoordigde groepen, voor het schooljaar 2024-2025 verder te behouden.
Aan de raad wordt gevraagd om het voorstel van het LOP SO inzake de ondervertegenwoordigde groepen te bekrachtigen.
Scholen of scholengroepen die met een maximumcapaciteit wensen te werken, moeten werken met een digitaal aanmeldingsbeleid. Dit blijft onveranderd. Het decreet wijzigt wel de principes van de voorrangsregels, waarbij voor maximaal 20 % van de maximale capaciteit voorbehouden kan worden voor ondervertegenwoordigde groepen en dit per capaciteitsniveau. Het LOP stelt voor om geen voorrang te verlenen aan ondervertegenwoordigde groepen, totdat het LOP een nieuw initiatief onderneemt. Volgende overwegingen hebben tot deze beslissing geleid:
- In Lokeren is het aanmelden al enkele jaren ingeburgerd. Het LOP en de stedelijke dienst Onderwijs en Opgroeien investeren jaarlijks in het opzetten van een uitgebreide communicatiecampagne en in de uitwerking van een ondersteuningsaanbod. Deze laatste maatregel vormt een krachtige manier om kwetsbare ouders toe te leiden tot het aanmelden en is minder stigmatiserend dan het verlenen van een aparte voorrang.
- Complexiteit van de aanmeldingsregels brengt de communicatie en uitlegbaarheid in het gedrang.
- De effecten van de dubbele contingentering (die nu vervangen wordt door ondervertegenwoordigde groepen) zijn eerder beperkt. Dat er maximum 20% van de capaciteit mag worden voorgehouden voor de ondervertegenwoordigde groepen, leidt tot een nog grotere inperking.
- Het bevorderen van de sociale cohesie is en blijft een decretale opdracht waar het LOP actief op in zet in samenwerking met het lokaal bestuur zoals voorschoolse trajecten, de samenwerking met school in zicht en het opzetten van lerende netwerken.
- Door het toewijzingscriterium “toeval” heeft elke leerling evenveel kans op een plaats in de voorkeurschool.
Uit het dossier van het LOP blijkt dat aan de beslissing om geen voorrang aan ondervertegenwoordigde groepen te verlenen een grondige afweging voorafging. Na elke aanmeldingsperiode zal het LOP op basis van de resultaten en de implementatie van ondervertegenwoordigde groepen in vraag stellen en zo nodig bijsturen.
Tijdens schooljaar 2023-2024 werd niet gewerkt met voorrangsregels voor ondervertegenwoordigde groepen. Dit had geen waargenomen effect op de sociale mix binnen de schoolpopulatie.
Het voorstel van het LOP SO om geen voorrang te verlenen aan ondervertegenwoordigde groepen, dit totdat het LOP SO een nieuw initiatief neemt, wordt bekrachtigd.