Conform het decreet lokaal bestuur art. 161 is de gemeenteraad bevoegd voor de vaststelling van de personeelsformatie van het stadspersoneel.
Er wordt voorgesteld om:
Dit voorstel werd voorgelegd :
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de goedkeuring van de aanpassing personeelsformatie.
Binnen de organisatie worden een aantal noden op vlak van personeelsinzet vastgesteld:
Het wordt steeds moeilijker om deze betrekkingen in te vullen o.a. omwille van de krapte op de arbeidsmarkt en omdat de voorwaarden niet concurrentieel genoeg zijn t.o.v. de privésector voor dergelijke functies.
Omdat de invulling van deze functies een zeer moeilijke zoektocht blijkt te zijn, wenst de dienst sport en jeugd de (tijdelijke) poule redders graag zo breed mogelijk in te vullen.
Bijgevolg worden een aantal wijzigingen voorgesteld aan de personeelsformatie.
Sector infrastructuur: functies diensthoofd/ingenieur
Om als werkgever te kunnen inspelen op de huidige uitdagingen voor de invulling van de ingenieursfuncties op A1a-A2a-A3a-niveau binnen de sector infrastructuur wordt voorgesteld om de aanwervingsvoorwaarden van deze functies te verruimen (nl. technisch masterdiploma) en op te waarderen naar de nieuwe salarisschaal A4c-A4d.
> Er wordt bijgevolg voorgesteld om de contractuele personeelsformatie aan te passen als volgt:
Voor de functie van diensthoofd wegen en rioleringen is geen ingenieursdiploma of andere technische master vereist. Desalniettemin is ook deze functie een knelpunt gebleken met heel wat uitdagingen zowel op vlak van aansturing van personeel als op vlak van affiniteit met de technische materie die in de praktijk onontbeerlijk blijkt te zijn. Bijgevolg is ook voor deze functie een upgrade aangewezen, nl. naar het barema A4a-A4b.
> Er wordt bijgevolg voorgesteld om in de contractuele personeelsformatie 1 fte diensthoofd wegen en rioleringen (A1a-A2a-A3a) op te waarderen naar salarisschaal A4a-A4b.
Er wordt voorgesteld om een overgangsregeling te voorzien voor de indienst zijnde personeelsleden (diensthoofd wegen en rioleringen en ingenieur-expert gebouwen).
Afdeling sport en jeugd: aanvullend contingent redders
Eén van de aanwervingsvoorwaarden voor de functie van redder is het brevet hoger redder. Geïnteresseerden kunnen deze opleiding aanvatten in het jaar waarin ze 17 worden. Een mogelijk probleem is daardoor dat sommige jobstudenten dan (nog) niet beschikken over een diploma secundair onderwijs, wat één van de voorwaarden is om te worden aangesteld op C-niveau.
In tegenstelling tot een reguliere langdurige tewerkstelling, lijkt het echter niet opportuun om voor de jobstudenten af te wijken van de diplomavereiste. Anderzijds zou het jammer zijn als dit een belemmering vormt.
> Er wordt bijgevolg voorgesteld om in de contractuele personeelsformatie de aanvullende 1,5 FTE redder te voorzien als een functie die kan worden ingevuld op C1-C2-C3-niveau of op D1-D2-D3-niveau afhankelijk van het al dan niet beschikken over een diploma secundair onderwijs.
> Rekening houdend met een zo ruim mogelijke invulling (vb. tijdelijke contracten of flexijobs) wordt daarnaast ook voorgesteld om het contingent “jobstudenten” te hernoemen naar “aanvullend contingent redder”.
Er wordt tevens voorgesteld om van de gelegenheid gebruik te maken om de reeds uitgewerkte overgangsbepalingen te schrappen in de personeelsformatie.
Het decreet lokaal bestuur;
Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 07.12.2007, zoals later gewijzigd, houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;
De gemeenteraad verleent goedkeuring om
Rekening houdend met de hiervoor genomen beslissingen, keurt de gemeenteraad de aanpassingen aan de personeelsformatie, zoals laatst gewijzigd bij zijn beslissing van 23.10.2023, goed en stelt ze vast zoals bijgevoegd.